I köket finns stora möjligheter att spara energi. Satsa på energisnåla vitvaror och installera resurseffektiv engreppsblandare eller perlator.

Kyl och frys

Kylar och frysar drar allt mindre energi. Bättre isolering och effektivare kylsystem gör att allt mindre värmeenergi behöver pumpas ur skåpet.

En 15 år gammal kyl/frys använder 550 till 600 kWh per år. En ny kyl/frys med energimärkning A++ använder 195 kWh. Det innebär en besparing på cirka 600 kronor per år och ett minskat koldioxidutsläpp på cirka 400 kg per år.

Det är viktigt att placera kyl och frys rätt. Placeras de nära en värmekälla som en ugn eller diskmaskin kan energiförbrukningen stiga med cirka 20 procent.

Diskmaskin

En diskmaskin som är 12 till 15 år drar cirka 0,6 kWh mer per disk än en ny energisnål diskmaskin. Det innebär en besparing på 327 kronor per år och ett minskat koldioxidutsläpp på 218 kg. Detta under förutsättning att man diskar en gång om dagen och att diskmaskinen är ansluten till kallvatten.

Enligt konsumentverket använder en familj på två vuxna och två barn i genomsnitt 19 000 liter varmvatten per år till handdisk. Genom att installera en diskmaskin kan användningen minska till 3 500 liter per år. Det innebär en minskad energianvändning med cirka 800 kWh/år.

Spis- ugn och häll

Välj en A-märkt ugn – den drar 0,2 kW mindre per timme än en B-märkt. En varmluftsugn är energieffektivare än en konventionell ugn.

Spishällar är inte energimärkta. En induktionshäll är dock snabbare och energieffektivare än både gjutjärnsplattor och keramikhäll.

Mikro

Mikron är överlägsen ur energisynpunkt för uppvärmning av mat när det gäller en till tre portioner. En ostkaka tar 2,5 minut att värma i mikron och energiåtgången är 0,06 kWh. I en vanlig ugn tar det ungefär 30 minuter och 0,7 kWh.

Vattenkokare

Att använda vattenkokare är ett av det mest energisnåla sätten att koka upp vatten.